De eurolanden hebben hun export naar landen buiten de muntunie in juni stevig weten op te voeren. De verzwakking van de euro ten opzichte van bijvoorbeeld de dollar hielp de uitvoer vooruit.
Dat blijkt uit cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat maandag heeft gepubliceerd.
De export naar landen buiten de eurozone lag in juni 12 procent hoger dan een jaar eerder. De invoer nam met 7 procent toe. Het handelsoverschot van de eurolanden groeide daardoor met ruim 10 miljard euro ten opzichte van juni 2014, tot 26,4 miljard euro.
In de eerste helft van 2015 groeide de export van de eurolanden naar landen buiten de muntunie met 6 procent. De onderlinge handel in de eurozone groeide in juni met 10 procent en nam in de eerste zes maanden van dit jaar 3 procent toe.
Export EU stijgt
De export van alle EU-lidstaten naar landen buiten de Europese Unie steeg in juni met 13 procent. In de eerste helft van het jaar groeide de Europese uitvoer met 7 procent. De waarde van de invoer nam afgelopen halfjaar met 4 procent toe.
Het grootste deel van de export uit EU-landen ging naar de Verenigde Staten, gevolgd door China. Dat land was goed voor het grootste deel van de import naar Europa.
Door de wederzijdse handelssancties kromp de export uit de EU naar Rusland in de eerste helft van dit jaar met bijna een derde, tot 35 miljard euro. Daardoor ging Turkije Rusland voorbij als de op drie na belangrijkste bestemming van de EU-export. Turkije moet Zwitserland nog voor laten gaan.
Devaluatie Chinese munt
Afgelopen week werden valutamarkten verrast door een plotselinge devaluatie van de Chinese munt. De Chinese overheid lijkt hiermee de eigen export te willen ondersteunen, nu er steeds meer tekenen zijn dat de groei van de economie vertraagt.
De sterke devaluatie van de yuan zorgde voor veel onrust op de financiële markten, omdat het een teken kan zijn dat de Chinese economie nog sterker afkoelt dan verwacht.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) noemde het nieuwe wisselkoersmechanisme voor de yuan woensdag echter een welkome stap. De gevolgen moeten volgens het fonds echter blijken in de praktijk.
China kan volgens het IMF binnen twee tot drie jaar overstappen op een werkelijk flexibele wisselkoers. Daarmee zou de Chinese munt ook een rol kunnen gaan spelen in het valutamandje waarop het IMF de waarde bepaalt van zijn eigen valuta.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl